• +90 (236) 211 40 73
  • info@odasa.com.tr

U.V. Dezenfektasyon Sistemleri

ULTRAVİOLE DEZENFEKTASYON SİSTEMLERİ 

UV ışınları ile su dezenfeksiyonu için, UV lambanın ürettiği UV ışınları ile arıtılacak suyun uygun şartlarda ve yeterli süreyle temas ettirilmesi gerekir. Üstün özellikleri olan bir UV lambadan optimum dezenfeksiyon verimi almak, ancak o lambaya uygun tasarlanmış bir UV sistemi ile mümkün olabilir.

DOĞRU BİR UV CİHAZINDA OLMASI GEREKEN GENEL ÖZELLİKLER
1. Yeterli kalite ve yoğunlukta UV-C ışını üretimi. UV lambanın UV-C üretim gücü çok önemlidir. Bununla birlikte lambanın sadece 250-260 nm aralığında ışın üretmesi, daha kısa veya uzun dalgaboylu ışınlar üretmemesi istenir. Bu tür UV ışınları nitrat’ı nitrit’e dönüştürmek, alg oluşumunu hızlandırmak gibi istenmeyen yan etkiler oluşturur ve aşırı ısı yayarlar. Ayrıca, lambanın ömrü boyunca sağlıklı çalışabilmesi için lambaya uygun tasarlanmış enerji besleme sistemi (balast) kullanılmalıdır.
2. Su sıcaklığından etkilenmeyen dezenfeksiyon performansı. Kullanılan UV lambanın geniş bir su sıcaklığı aralığında hemen hemen stabil bir verimle çalışması istenir. Mevsimsel değişiklik gösteren su sıcaklıklarında güvenli bir dezenfeksiyon verimine ulaşmak için bu durum büyük önem taşır.
3. Yüksek UV dozu. Patojen bir çok mikroorganizma için 10.000 - 25.000 mikroWatt-s/cm² (=100-250 J/m2) UV dozu yeterli oluyorsa da; virüslere, sporlara, parazitlere ve “fotoreaktivasyon” ihtimaline karşı UV cihazlarının seçiminde en az 400 J/m2 UV dozu esas alınmalıdır.
4.UV lambaların izlenmesi. UV cihazının tam olarak kontrolü için UV sensörü yanında (özellikle birden fazla UV lamba içeren cihazlarda) her bir UV lambanın ayrı olarak izlenmesi ve çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekir. Çoklu UV lambalı cihazlarda tek bir lambanın sönmesi bile dezenfeksiyon performansını önemli oranda düşürebilir.
5. Malzeme ve imalat kalitesi. UV cihazı imalatında kullanılan malzeme kalitesi önemsenmelidir. UV reaktörü kaliteli çelikten (en az AISI-316) ve uygun kaynak / polisaj teknikleri ile imal edilmelidir. Kuvars camlar uzun ömürlü ve yüksek UV-C geçirgenliğine sahip olmalıdır. Ayrıca sızdırmazlık parçaları (contalar, oringler, v.b.) gıda kalitesinde olmalıdır. Elektrik panosu ve kablolar ilgili standartlara ve çalışma ortamına uygun seçilmelidir.

DİĞER İÇERİKLER
Su konusunda faaliyet gösteren firmamız Türkiye’de merkez ANKARA olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde endüstriyel-evsel su arıtım sistemleri, kimyasal su şartlandırması, endüstrinin ihtiyaç duyduğu özel temizleyiciler, atık su arıtmaları ve atık sularda kullanılan üstün özellikli bakteriler konularında uzmanlaşarak , geniş bir sektöre hizmet vermektedir.
2024 © ODASA